4.9.2020 UrhoMatti sano firman hallitus mun Leanpäiväkirjasta.

No ei sentään, muuten kuulemma hyvä mutta julkaisualusta pitäis saada kunnolliseksi. Mutta koska en mulla ei oo hajuakaan kuinka se tehdään, että tän saa firman webbisivuille ja nyt on perjantai jo pitkällä, mennään vielä tällä. Ehkä ens kerralla tää on jo luettavammassa muodossa. Tai sit ei.

Aattelin maanantaina, että en mä jaksa kirjottaa ylös viikon aikana näitä juttuja tätä päiväkirjaa varten, muistan helposti. Niinpä. Ois kannattanut. No, kokeillaan mitä tulee mieleen.

Mennään vaikka viikon tulokset eka läpi.

Aamupalaverit menee jo aika rutiinilla. Se on noin 10min ja ollaan käyty keskustelu, millä tuotantojärjestyksellä mennään, mitä pitää ottaa huomioon ja muut tiedotusjutut. Ei siinä kauaa tarvi taikinoida niin on homma pulkassa.

On muuten pirun vaikeeta yrittää saada tuotantoa ajantasalle, jos materiaalin toimittaja  tuntuu tekevän kaikkensa, että se viime kerralla mainittu materiaali ei tulisi. Tiedän, näissä asioissa on aina kaksi puolta mutta kyllä se kieltämättä riepoo, jos se luvattu pikarahti on jo nyt 1,5vkoa myöhässä ja ehkä tulee ”alkuviikosta”. Noh, eipä sille nyt enempää voi.  Oikeastaan siitä syystä jäätiin tavoitteesta laskea varastonimikepuutteita -33%, päästiin kuitenkin -23,5% alaspäin edellisestä viikosta. 

Toinen iso tavoite oli saada tuotantojärjestys jäätymään päiväksi kerrallaan kaksi kertaa ja maanantai ja torstai olivat päivät kun koko vuorokausi mentiin aamupalaverissa päätetyllä järjestyksellä. Siinä onnistuttiin siis! 

No miksei sitten niinä muina päivinä. Varmasti montakin syytä mutta päällimmäinen on kolmen isoimman tukkuasiakkaan tilausten lyhyt toimitusaika yhdistettynä edelleen liian alhaisiin valmisvarastotasoihin. Eli kun tilaus tulee puolenpäivän huitteilla ja huomenna pitäs lähtee, niin kyllä se ylimääräistä teputusta varastossa lisää. Ja sit kun siitä yhdestä tietystä paidasta on tilattu 13kpl ja hyllystä löytyy vaan 11kpl. Mutta silti, vaikka päivän järjestykseen joudutaan puuttumaan, silti se perusajatus saatiin pidettyä: Vaikka maailma palais ympäriltä, sitä keskeneräistä settiä ei keskeytetä vaan tehdään loppuun ja seuraava voi vaihtua. Pari ”rikkinäinen-puhelin” efektiä on tullut. Eli käytännössä mut on ymmärretty väärin. Pitää taas keskittyä omaan ulosantiin eli kuinka mä puhun, että viesti olisi ymmärrettävissä oikein.

Kolmas tavoite oli laskea verkkokaupan vasteaika alle 24h. Siinä onnistuttiin, kun pidettiin kunnon keruutalkoot ja saatiin backloki tyhjäksi. Nyt se nippu lähetteitä näyttää jo inhimilliseltä aamulla ja se saadaan käsiteltyä pois päivän aikana. 

Okei, ei se nyt ihan niin ruusuinen lopputulos oikeesti ollu. Se ristuksen puuttuva materiaali edelleen vaikeuttaa ja osa tilauksista makaa. Otettiin kyllä sellanen tapa käyttöön, että vaikka se meidän prosessia haittaakin, niin aletaan lähettää vajaina lähetyksiä ihmisille, joiden tilauksista puuttuu tätä the-puutemateriaalia sisältäviä tuotteita. Pirullinen homma säätää, kun hieno isonvihan aikainen ERP ei todellakaan ole tähän luotu. Ajatus tähän oman työn hankaloittamiseen lähti 70cm kokoisesta villasilkkikypärälakista, jonka kylkeen oli sit tilattu meiltä puuttuvaa tavaraa. Yksi porukasta totesi, että: ”Tän kypärälakin käyttäjä ei kauaa tähän mahdu, eli kyllä meidän on syytä löytää tähän ratkaisu”.  

Mitäs muuta sitä tehtiinkään? Leidit päräytti keskiviikkona semmosen omaehtoisen mini-kaizenin lähettämössä ja nyt se näyttää ihan työpaikalta. Omalta osaltaan sekin on auttanut pitämään verkkokaupan vasteajan alhaalla kun kamat on oordingissa. Näytti tulleen ihan 5S:mäisiä merkintöjä paikoille puolivahingossa. 

Yllättävän moni on edellisen päiväkirjamerkinnän jälkeen lähestynyt mua Linkedinissä dm-puolella, kysellen muutosvastarinnasta. Eli, etteikö kukaan muka vastusta? Tämä on kyllä hyvä kysymys. Koin ite tästä asiasta semmosen ahaa-elämyksen joku aika sitten. Oon siis ihan samalla lailla hakannut päätäni siihen asiaan. Mutta yks ilta tuossa alkukesästä, kun istuskelin takapihalla särppien Weißbieriä, tuli päähän semmonen ajatus kuin: ”Jos olet itse ollut suunnitelemassa ja päättämässä kuinka työsi muuttuu, miksi vastustaisit  sitä muutosta?” Oon kieltämättä sen verran lukenu ja kuunnellu eri johtamis-gurujen oppeja, että voi hyvin olla, että tää on ihan puhas plagiointi joltain. Sori siittä, jos näin on. Kerro ihmeessä, jos tiedät alkuperäisen ajatuksen isän, niin annetaan kreditit hänelle, jolle ne kuuluu. Mutta tämä ajatus kyllä ihan toimii. No ei tietenkään missään Kaipolan-tehtaan jutuissa mutta tämmöisissä perus tuotannon toimintatapojen muutoksissa. Miksi ihminen vastustaisi itseään? 

Yksi iso juttu mitä ollaan viikolla ihmetelty on ollut meidän toimiston roolitus. Selvästi fiman kasvu ja muutokset ovat olleet niin suuria, että meidän orkesteri ei ole pysynyt mukana. Niin ku tiedät, tulos on ihan sama toimistossa kuin tuotannossa, jos mitään et kerkeä tekemään valmiiksi vaan joudut rääpimään vähän sieltä-täältä. Ja kun ei oikein ole ollut selviä omistajuuksia asiakokonaisuuksille niin tilanne on aika ressaava jokaiselle. Parina päivänä istuttiin aamukaffilla, mä toimin kirjurina ja porukalla ihmeteltiin miten tätä hommaa pitäis pyörittää ja mitä kukakin haluais tehdä. Aika hyvä listaus asioista saatiin ja pyöräytettiin pieni vastuunjakomatriisi siittä. Eiköhän tämäkin tästä, saadaan sekin rauhoitettua. Mutta lopputuloksena tälle selvitykselle oli, että me tarvitaan oikee myymälän hoitaja. Eli yks tarvittais joukkoon mukaan.

Ensi viikolle aattelin, että josko me keksittäis miten saatais tuota imuohjausta kehitettyä leikkaamon ja ompelimon välillä. Nyt käytännössä työnnetään leikkaustyömääräimillä eteenpäin, joskin onhan siinä tietty imu varaston kautta linkitettynä. Mutta jos saatais high-runnereille suoraimu ompelimosta. Käytiin leikkaajien kanssa tästä tänään mielenkiintoista keskustelua, eikä mun ajatusta täysin tyrmätty. Vaatii vielä muutaman hetken mietinnän porukalla, miten se pitäis tehdä, että päästään kokeilemaan. Ja että kuinka huijataan tätä meidän ERP:iä, ettei ihan kaikki sekoa.

Pidetään ensi viikolle samat KPI-tavoitteet, eli taas 2 päivää ilman järjestyksen muutosta, verkkokauppa koko viikon alle 24h-vasteajassa ja varaston puutteita pois -25%. Enempää tuohon varastonpuutteisiin ei uskalla pistää, koska en usko että se materiaali saapuu, ennen kuin itse näen.

Siinäpä ne tärkeimmät varmaankin tältä viikolta! Hyvää viikonloppua taas!

Juha

Ainiin! Henkilökohtaisena tavoitteena on ensi viikolla ärsyttää markkinointiosaston hipp… no siis ”luonnonlapsia” mahdollisimman paljon. Jos et tiedä mistä puhun, niin käy kurkkaamassa Facebookista Kalsarit-sivusto