Oletko koskaan miettinyt mihin vaatteet päätyvät elinkaarensa jälkeen? Mekin olemme.

Vaatepantti pidentämään elinkaarta

Me olemme pohtineet miten vaatteen elinkaarta voitaisiin pidentää. Tästä syntyi ajatus vaatepantista. Vaatepantti on viiden euron arvoinen pantti, jonka kuluttaja saa kun hän palauttaa vaatepanttilogolla merkityn vaatteen meille takaisin. Ajatus on tuttu pullopantista.

Vaatepantin tarkoitus on pidentää vaatteen elinkaarta. Kun vaatteessa on vaatepantti, niin sen arvo ei koskaan mene alle viiden euron. Näin vaatteella on säilyy korkeampi jälleenmyyntiarvo eikä se mene koskaan nollaan. Jos vaate on mennyt käyttökelvottomaan kuntoon, niin sen voi yhä palauttaa meille ja saada siitä viiden euron arvoisen lahjakortin.

Vaatepantti vähentään vaatteiden päätymistä kotitalousjätteeksi. Vaatetta päätyy valtava määrä vuosittain kotitalousjätteeksi esimerkiksi poltettavaksi, vaikka siinä olevaa tekstiiliä voitaisiin vielä hyödyntää monella tavoin. Kun me valmistajana saamme omat tuotteemme takaisin niiden elinkaaren päätyttyä, niin voimme kootusti ja tehokkaasti löytää niille jatkokäyttöä teollisuudesta, kierrätyksestä uusina tuotteina tai materiaalikierrätyksestä.

Vaatepantti löytyy pesulapusta

Vaatepanttilogo on merkitty tuotteen pesulappuun ja tuotteen tietoihin verkkokaupassa. Otamme aina vastaan kaikki valmistamamme tuotteet myös ilman vaatepanttia, sillä haluamme kantaa niistä vastuun myös elinkaaren jälkeen.

Vaatepantin tunnistat tästä logosta:

Jatkohyödyntäminen

Vaatepantin avulla kerätyt elinkaarensa päähän tulleet vaatteet pyritään aina ensisijaisesti hyödyntämään suoraan omassa tuotannossa. Vaatteista voidaan tehdä esimerkiksi kierrätysvaatteita ja -asusteita. Olemme pohtineet kierrätysmalliston tekemistä kunhan saamme riittävästi kerättyä sopivaa käytöstä poistunutta materiaalia. Olemme myös tehneet yhteistyötä tekstiilejä hyödyntävän teollisuuden kanssa, missä tekstiili jatkaa elinkaartaan erilaisiin prosesseihin esimerkiksi liinoiksi, pehmusteiksi ja eristeiksi.

Olemme kiinnostuneita kaikenlaisista jatkohyödyntämishankkeista, joissa keksitään tekstiilille elinkaarta pidentävää hyötykäyttöä. Onko sinulla kenties mielessä sopiva hanke?