Ohita

Haluamme tuoda yrityksemme toiminnan mahdollisimman läpinäkyvänä esille ja kertoa kuinka ostamalla Tam-Silkin tuotteita voit olla varma, että rahasi menevät ekologiseen ja ympäristöä kunnioittavaan valmistukseen.

 

Langat

Ostamme lankaa yhteistyökumppaneiltamme Saksasta ja Italiasta. Nämä yhteistyökumppanit kehräävät langat raaka-aineista, jotka ostetaan eri puolilta maailmaa. Merkittävä osa lankojen materiaaleista tulee Australiasta, Uuden-Seelannista ja Etelä-Amerikasta mm. Argentiinasta. Lankojen materiaalia myydään raaka-ainepörsseissä vastaavalla tavalla kuin muitakin raaka-aineita. Me ostamme langat EU:n sisältä siksi, että voimme luottaa yhteistyökumppaneiden toimivan EU:n säännösten mukaisesti. Langat ovat Ökotex sertifioituja. Puuvilla on GOTS sertifioitua, josta lisää tämän linkin takana (englanniksi). GOTS varmistaa langan valmistuksen olevan ekologisesti sekä sosiaalisesti kestävällä pohjalla.

 

Mulesing-vapaus

 

Mulesing-menetelmää käytetään lähinnä vain Australiassa estämään kärpäsiä munimasta lampaiden peräaukon lähettyville. Meidän mielestämme se on eläinrääkkäystä emmekä tahdo käyttää sellaista materiaalia, joka johtaa tällaisen menetelmän käyttöön. Vuodesta 2019 lähtien olemme ostaneet vain villalankoja, joiden toimittaja pystyy lupaamaan mulesing-vapauden.

Silkin alkuperä

Käytämme villasilkkiä sekoitussuhteessa 85% villaa ja 15% silkkiä. Villa on merinovillaa. Langat ostetaan Südwollelta ja Filiviviltä Euroopasta. Kummankin langan silkki on peräisin Kiinasta. Silkin tuotantoprosessi on avattu tässä dokumentissa How is Silk Made (englanniksi). Käyttämämme lankavalmistajat ovat vahvistaneet, että tämä dokumentti kuvaa silkin tuotantoprosessia. Käyttämämme silkki eroaa dokumentissa kuvatusta prosessissa vain sillä, että valmistaja pystyy hyödyntämään tuotannossaan silkin (lähes jatkuvakuituinen) kelaukseen soveltumattomat kokongit. Hylätyistä kokongeista valmistaja tekee katkokuitua joka sitten voidaan sekoittaa villan kanssa. Langan silkkiosuutta ei ole sertifioitu.

Villasta

Tam-silkin villa/silkki-neuloksen sidos 1×1 ribb, neliömassa  n.200  gr/m2.. Villasilkkilangan ostamme Euroopasta Südwollelta (Saksa) ja Filiviviältä (Italia). Villan hienous on 19,2 mikronia ja kaikki villa, jonka hienous on pienempi kuin 23 mikronia luokitellaan merinovillaksi eli Tam-Silkin villa on aina merinovillaa. Lisäksi villa, jonka hienous on pienempi kuin 19,5 mikronia katsotaan superhienoksi (engl. superfine), jota on maailmalla tuotetusta villasta vain 15%.

 

Neulosvalmistus

Pääosa käyttämästämme neloksesta syntyy meidän omilla neuloskoneilla. Koneita meillä on 14 kappaletta ja niistä syntyy erityyppisiä neuloksia erilaisiin neulostarpeisiin. Voimme tehdä myös värillisiä neuloksia käyttämällä värjättyä lankaa tai värjäämällä itse neuloksen jälkikäteen, mutta käytämme jälkimmäistä tapaa hyvin vähän. Esimerkiksi villasilkistä teemme mustaa ja luonnonvalkoista sekä harmaata neulosta, joista jälkimmäinen on vain sekoitus kahdesta ensimmäisestä langasta.

Ostoneulokset

Käytämme jonkin verran ostoneuloksia. Ostamme ostoneuloksia pääasiassa kotimaasta Orivedeltä ja jonkin verran eurooppalaisilta kumppaneilta Saksasta ja Belgiasta. Esimerkiksi bambu on ostoneulos. Ostoneuloksen osuus tuotteen valmistuskustannuksissa on hyvin pieni, noin 10-15 % luokkaa, verrattuna esimerkiksi itse valmistettuun villasilkkineulokseen, jossa neuloksen osuus kustannuksista on yli 50% johtuen villan ja silkin korkeasta hinnasta.

Neuloksen käsittelyt

Osa neuloksista tulee pestä neulonnan jälkeen. Pesu tehdään puhtaalla vedellä eikä siinä käytetä kemikaaleja. Käytämme neuloksiamme pesussa Nivalassa ja Kyröskoskella. Meillä ei tällä hetkellä ole Kangasalla omaa pesumahdollisuutta. Pesu tehdään siksi, että neuloksen ominaisuudet muuttuvat ensimmäisessä pesussa: Neulos pehmenee ja kutistuu. Näin asiakas saa tuotteen, jonka ominaisuudet eivät muutu ensimmäisessä kotipesussa.

Leikkuu

Valmiit neulokset leikataan käsin omalla tehtaallamme pahvikaavojen avulla. Meillä on pahvikaavoja useilta vuosikymmeniltä ja voimme käyttää näitä esimerkiksi vanhojen mallistojen uustuotantoon. Tam-Silk on yli 90-vuotias yritys, joka pyrkii hyödyntämään historiaansa.

 

Kokoonpano eli ompelu

Kun neulokset on leikattu sopiviksi paloiksi ne menevät ompeluun. Ompelussa yksi henkilö tekee yleensä yhtä vaihetta ja tuote siirtyy seuraavalle henkilölle seuraavan vaiheen ompelua varten. Lopulta tuote on valmis, jonka jälkeen se menee laaduntarkistukseen ja pakkaamoon.

 

Pakkaus

Pakkaamme tuotteemme tällä hetkellä Tam-Silkin omiin kierrätettäviin muovipusseihin (polypropeeni) ja niissä on mukana pienet pahviset tuotetiedot ja tuotteen suorana pitävät pahvilevyt. Muovipussin voi kierrättää jättämällä pussi muovipakkausten keräyspisteelle. Pahvin voi laittaa pahvikeräykseen. Kummatkin pakkaustuotteet valmistetaan Suomessa.

Varastointi

Kun tuotteet on pakattu omiin tuotepakkauksiinsa ne joko varastoidaan tai lähetetään suoraan jälleenmyyjäasiakkaillemme tai verkkokauppa-asiakkaillemme. Jälleenmyyjille tuotteet lähetetään pahvilaatikoissa.  Varastotilat ovat tehtaamme yhteydessä Kangasalla.

Postitus ja kuljetus

Tam-Silk käyttää kuljetukseen kuluttaja- ja jälleenmyyjäasiakkailleen  kotimaisia rahtipalveluita. Nämä kuljetukset toimitetaan maanteitse. Olemme hyvittäneet verkkokauppatilausten kuljetuksista aiheutuneet hiilidioksidipäästöt vuodesta 2019 alkaen sveitsiläisen MyClimate.org -säätiön kautta.

 

Henkilöstö

Meille henkilöstön hyvinvointi ja viihtyminen on tärkeää, joten panostamme siihen. Teemme kahdesti vuodessa henkilöstön tyytyväisyyskyselyn, jossa keräämme tietoa paitsi työviihtyvyydestä niin myös ideoita asioiden parantamiseksi. Näiden kyselyiden avulla olemmekin saaneet paljon kehitettyä omaa toimintaa. Olemme esimerkiksi uusineet valaistuksen sekä asentaneet ilmalämpöpumput tasaamaan työskentelylämpötilaa kyselystä saadun palautteen pohjalta.

Maksamme henkilöstölle työehtosopimuksen minimipalkkoja suurempaa palkkaa sekä maksamme vuosittaisesta voitollisesta tuloksesta ns. tuotantobonus, joka on merkittävä. Haluamme, että henkilöstö on osallinen yhtiön taloudellisesta menestyksestä, koska henkilöstö on yhtiömme tärkein voimavara ja heidän käsistään lähtevät yhtiömme näkyvimmät käyntikortit eli valmistamamme tuotteet.

Omien tuotteiden vastaanotto

Otamme vastaan kaikki valmistamamme tuotteet, eli tuotemerkit Tam-Silk, Neulomo, Kalsarit ja Lentolan Lastenvaatetehdas. kun niiden elinkaari on vaatekäytössä tullut loppuun. Voit postittaa tuotteet meille puhtaina niin me löydämme niille vielä toisiokäyttöä muualla. Osa vaatteista voidaan hyödyntää erilaisissa teollisissa prosesseissa ja osasta tuotteita voidaan valmistaa uudelleen pienempiä uusia tuotteita, joita lahjoitamme hyväntekeväisyyteen, esimerkiksi lasten sairaaloihin. Postituksen yhteystiedot löydät tästä.