SE EI LIIEMMIN KUTITA. Se on luonnostaan antibakteerinen ja hyvin hengittävä materiaali. Lämmittää kylmällä, viilentää kuumalla. Ylivoimaisesti parasta hoitoa sille on säännöllinen tuuletus. Jos pelaamme arvuuttelupeliä, tiedätkö jo, mistä materiaalista on kyse?
Puhumme usein merinovillaisesta tuosta ja merinosilkkisestä tästä, mutta harvemmin sukellamme sen syvemmälle tähän villakuituun, sen ominaisuuksiin ja sen huoltoon.
Voit pitää tätä kirjettä merinosilkin syventävänä oppimääränäsi.
Luonnostaan parempi
Merinovillan käyttömukavuuden taika piilee sen kuidussa. Kuidun rakenne on perinteiseen lampaanvillaan verrattuna huomattavasti hienompaa eli pidempää ja ohuempaa. Se tekee kuidusta myös kimmoisan – sen sijaan, että merinovilla tökkisi, kutittaisi tai jopa raapisi ihoa, kuitu kirjaimellisesti taipuu ihoa vasten ja tuntuu tällöin pehmeämmältä.
Poikkeuksellisen pehmeytensä lisäksi merinovilla on hyvin hengittävä materiaali. Hengittävyys perustuu villakuidun luontaiseen kykyyn reagoida kehosi lämpötilaan. Merinovilla kykenee siirtämään ihon kuumenemisen johdosta syntyvää kosteutta tehokkaasti pois iholta. Peruskemiaa, joka tuntuu päällä taikuudelta.
Juuri näiden ominaisuuksien ansiosta merinovilla sopii sekä lämpimiin että viileisiin keleihin kuin myös vaihteleviin olosuhteisiin. Luonnonkuidun kykyä sopeutua tilanteeseen kuin tilanteeseen ei voi kuin ihmetellä – samanlaista ominaisuutta ei nimittäin tekokuituun saa kopioitua.
Merinovilla vai merinosilkki?
Merinovilla on kelpo materiaali ihan sellaisenaan, mutta kun villakuidun sekaan lisätään ripaus myös hyvin kosteutta siirtävää silkkiä, on lopputulos vastustamaton. Merinovillasilkki yhdistää kahden luonnonkuidun parhaat, hyvin samankaltaiset ominaisuudet, ja lisää vaatteeseen erityistä pehmeyden tuntua.
Kummankaan materiaalin valinnassa ei siis voi mennä mönkään. Joitakin eroja hienokuituisissa merinovillassa ja merinosilkissä kuitenkin on. Mistä tiedät, kumpi on sinulle parempi?
Valitse merinovilla, jos:
- Kaipaat vaatteiltasi kestävyyttä ja helppohoitoisuutta.
- Etsit kuumalla viilentäviä ja kylmällä lämmittäviä vaatteita.
- Harrastat aktiivilajeja, joissa voi tulla hiukan hankausta.
- Puhtaasta luonnonkuidusta valmistettu vaate ei ole paras aktiiviurheiluun, mutta merinovilla kestää hankausta paremmin kuin merinosilkki.
Valitse merinosilkki, jos:
- Kaipaat merinovillaan ripauksen lisää pehmeyttä.
- Olet herkkäihoinen tai ihosi kutisee helposti karheammista luonnonkuiduista.
- Harrastat rauhallisia urheilulajeja, joissa ei synny hankausta tai kaipaat täydellisen mukavaa oloasua.
Materiaali, jota ei tarvitse (usein) pestä
Sekä merinovilla että merinosilkki ovat myös luonnostaan antibakteerisia. Villan “itsestään puhdistuvan” ominaisuuden ansiosta merinovillaiset ja merinosilkkiset vaatteet eivät ala haisemaan pidemmänkään käytön jälkeen.
Antibakteerisuus tekee merinovaatteista myös erittäin helppohoitoisia. Tärkein hoito- ja huolto-ohjeemme on ehdottomasti tämä: älä pese, vaan tuuleta merinovillaiset ja merinosilkkiset vaatteesi. Vesipesu on yleensä tarpeen vain silloin, jos vaatteessa on jokin näkyvä tahra. Villa tykkää myös pakkasesta eli talvisin kannattaa kokeilla vaikka vaatteen lumipesua.
Sekä merinovillaisen että merinosilkkisen materiaalin voi pääasiassa pestä kotona pesukoneessa, kunhan pesuohjelma on valittu oikein ja pesuaineena käytetään jotakin hellävaraista ja neutraalia, villan ja silkin pesuun tarkoitettua ainetta. Ainut poikkeus tässä on Interlock-neuloksesta valmistettu merinovillavaate (kuten vaikka neulemekkomme), joka tulee tarvittaessa pestä vain käsin.
Luonnonkuitu ei pestessäkään tykkää liiallisesta hankaamisesta eli teethän käsinpesun hellävaroen. Erityisesti luonnonkuidut on tärkeää pestä pesulapun ohjeistamassa lämpötilassa. Liian kuuma lämpötila kutistaa, mutta liian viileä ei pese vaatetta kunnolla, jolloin tuotteeseen voi jäädä erilaisia jäämiä, jotka kertyessään vahingoittavat kuitua ja vaatetta. Myös linkouksella voi olla villavaatetta kutistava vaikutus. Kuivausrummun käyttöä emme suosittele lainkaan.
Merinovillaa tai merinosilkkiä ei missään nimessä kannata säilöä likaisena tai se on kuin kutsuisi luonnonkuidusta tykkäävät tuholaishyönteiset buffet-aterialle. Säilö villavaatteet siis aina puhtaana ja ilmavasti.
Merinovillaan ja sen huoltoon voit tutustua tarkemmin täällä, ja merinosilkkiin puolestaan täällä.
Kaikki käyttämämme merinovilla on mulesing-vapaata. Tam Silkin vaatteet valmistetaan omalla tehtaallamme Kangasalla – suuri osa ihan neuloksesta lähtien.
1 kommentti
Pirjo Ansela
Kun täyttää yhteystiedot ja tilaa uutiskirjeen..niin tulee tieto:‘vastusten lähettäminen onnistui’.. pitäisköhän olla VASTAUSTEN ? Tämä on varmaan käyttämänne järjestelmän virhe, sillä tämä toistuu muidenkin yritysten linkeissä.
Jätä kommentti
Tämä sivu on suojattu hCaptcha-tunnistuksella, ja hCaptchan tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.