Demokratiaa parhaimmillaan

Demokratiaa parhaimmillaan

Tänään jäin miettimään, että mikä meitä tässä maassa asuvia yhdistää. Olemme vaalien alla ja etenkin sen jälkeen kuulleet paljon siitä, mikä meitä erottaa, miten toiset ovat “vastapuolia” ja miten erilaisia rajalinjoja on vedetty monien toimesta ihan joka paikkaan.

Meitä kaikkia yhdistää tässä maassa ainakin ilmasto. On talvi, kevät, kesä ja syksy. Kenellekään ei tule pieneen mieleensäkään elää kuin toukokuussa keskellä marraskuuta eikä lokakuussa kuten maaliskuussa. Olemme kaikki mestareita pukeutumaan sään ja olosuhteiden mukaan – vappuna ja juhannuksena, jouluna ja uudenvuodenaattona. Tätä oppia saamme ihan äitiyspakkauksesta lähtien ja se jatkuu päiväkodissa, koulussa, armeijassa sekä opiskellessa. Koska ilma on mikä on, niin väitän, että meille on kehittynyt joku oikean pukeutumisen DNA. Tiedämme, miten pitää pukeutua tässä ilmastossa.

Tässähän salainen aseemme on kerrasto: välikerros, jolla säädellään ihon ja ulkoilman välistä lämmönvaihtelua. Kerrasto on niin suomalainen sana ja idea, että en tiedä onko sitä edes muissa kielissä tai kulttuureissa. Ehkä Pohjoismaissa, mutta tuskin muualla.

Kerrastoon pukeutuu herra ja narri, nuori ja vanha, kaikki sukupuolet ja sukupolvet. Kerrasto on käytännöllinen aina. Juhannuskokon ääressä sille on yleensä tarve. Veneellä ja moottoripyörällä sitä tarvitaan aina. Metsässä ja kaduilla, päivin ja öin.

Kerrastossa kiteytyy demokratia kovin suomalaisittain. Ei se ole kaikkein kaunein ja joku vaivaantuu after skissä tai veneen kannella takin alta sitä vilauttaessaan. Silti aina toimiva ja tarpeeseen. Kaikille. Lähes aina.

Onko kerrasto kaikkein demokraattisin vaatekappale?

Terveisin
Kati

Lue seuraavaksi

Kevätpuutarhahommia
Vierailla mailla Pirkanmaalla

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.