Unelmamme on säilyttää valmistava vaateteollisuus Suomessa. Ostaessasi suomalaisen, eettisesti valmistetun vaatteen, ostat myös palan unelmaamme.
Eettisen vaatevalmistuksen takana pitkä historia Suomessa
Edith Hongenin mies Ossian Hongen perusti Kotiteollisuustrikootehtaan vuonna 1909 Tampereen Hämeenpuistoon (silloinen Läntinen Puistokatu). Vuonna 1920 Ossian Hongen osti Hämeenpuiston toiselta laidalta (Itäinen Puistokatu) kiinteistön, jonne tehdastoiminta siirtyi. Nimi säilyi vuoteen 1925, jolloin perustettiin Tampereen Silkkikutomo ja omistajaksi merkittiin Edith Hongen.
Ensimmäinen mainos kertoikin syyskuussa 1926, että “Rohkenemme suositella valmisteitamme”. Tehtaan tuotevalikoimiin kuului mm leninkejä, päiväpaitoja, housuja ja kaulaliinoja.
Tätä tarinaa jatkamme edelleen 2000-luvun maailmassa. Maailmassa, jossa moni asia on toisin, myös vaateteollisuuden osalta. Vaateteollisuus on yksi maailmaa eniten kuormittavista teollisuuden aloista. Materiaalien tuottaminen syö paljon vettä ja vaatteita valmistetaan yli tarpeen. Alaa varjostavat myös lapsityövoiman käyttäminen, halpamaissa työskentelevien työntekijöiden huonot työolot ja -oikeudet sekä palkkaus. Tyypillisesti tämä näyttäytyy ylipitkinä työpäivinä, epäinhimillisinä työoloina ja elämään riittämättömänä palkkana. Useissa maissa työntekijöiden järjestäytymistä rajoitetaan tai se on kielletty kokonaan.
Ompelija - tuo katoava ammattinimike Suomessa
Tam-Silkin olemassa oloa on aina tukenut rakkaus suomalaisuuteen. Olemme ylpeitä siitä, että voimme vielä lähes sata vuotta myöhemmin taistella suomalaisen vaatevalmistuksen puolesta. Tam-Silkin tehdas ei ole perinteinen tehdas, sillä vaatevalmistus on edelleen pitkälle käsityötä - koneet kutovat ja ompelevat, mutta koneitakin käyttää ihminen. Automatisoitua vaatevalmistus ei siis ole missään vaiheessa.
Tehtaassamme työskentelee tällä hetkellä noin 30 henkilöä, joista valtaosa tuotannossa: neuloskoneen käyttäjänä, leikkaajina, ompelijoina, viikaajina, tuotteen tarkastajina ja pakkaajina.
Kuten eettiseen vaatevalmistukseen kuuluu, työskentelee meillä aikuiset ihmiset ja työoloista pidetään huolta. Toimintaa ohjaa työehtosopimukset ja työlainsäädännöt. Tarjoamme työntekijöille lain edellyttämät asiat ja lisäksi mm. taukoliikuntaa, liikunta- ja kulttuuriedun, henkilöstön virkistystapahtumia ja lomakauden kahvitukset ja/tai ruokailut.
Pisimpään talossa olleet ovat työskennelleet Tam-Silkillä jo yli 40 vuoden ajan!
Miten valita eettisesti valmistettu vaate?
- Tarkasta valmistusmaa vaatteesta: Suosi suomalaista! Suomessa valmistettu vaate on varma valinta. Mikäli se ei ole mahdollista, suosi Euroopassa valmistettuja vaatteita.
- Suomessa suunniteltu vaate, ei takaa eettisyyttä, kannattaa siis tutustua hieman tarkemmin brändin läpinäkyvyyteen ja valmistusmaahan.
- Valmistus maa määräytyy kokoonpanovaltion mukaan. Voit tarkastaa toimijan verkkosivuilta, onko koko valmistusketju avattu avoimesti. Eettisesti toimivat toimijat kertovat avoimesti toiminnastaan ja kumppaneistaan.
- Halpamaat kuten Intia, Bangladesh ja Kiina ovat suurimpia riskimaita.
- Useimmiten vaatteiden tai kenkien halpamaista tulevaa alkuperää on mahdoton selvittää.
Sinä olet työnantajamme!
Jotta valmistava vaateteollisuus pysyy Suomessa, tarvitsee se valintoja niin kuluttajilta, kuin päättäjiltä. Kun ostat Suomessa tuotetun vaatteen, ostat palan unelmaamme ja luot meille tulevaisuuden, luot meille töitä - Sinä olet työnantajamme!
Kiitos, kun kuljet kanssamme tarinaamme kohti 100 vuotiasta Tam-Silkiä.
2 kommenttia
Lea Anttila
Hei TamSilkin väki
Eikö enää ole saatavana naisten laamapaitaa täyspitkillä hihoilla vaihtoehtona puolipitkille?
Ystävällisin terveisin Lea A 83v.
Sirkka Junna
En osaa tilata tuotteita, kun koko-opas ei kerro mihin numeroon mittaustulos käy. M ielestäni olisi selvenpi ilmoittaa kainalo-kainalo, niin tietäisi, mihin stemmaa.
Jätä kommentti
Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.