Sopivuus

Sopivuus
Ennen kuin aloin tehdä hommia täällä Kangasalla, en paljoakaan pistänyt ajatuksia vaatteen istuvuudelle ja ihmisten erilaisille muodoille. Menin kauppaan, kokeilin vaatteita. Jos tykkäsin menin kassalle, jos en, palautin vaatteen ostamatta rekkiin.

Nyt kun olen saanut viettää aikaa ammattilaisten kanssa, olen alkanut ymmärtää, kuinka paljon työtä se vaatii, että vaate istuu oikein ihmisen päällä. Ja miltä se tuntuu, kun mikään ei kinnaa tai kiristä.

Vaatesuunnittelu on oma taiteenlajinsa. Se vaatii mielikuvitusta, avaruudellista hahmottamista ja tarkkaa, insinöörimäistä piirtämistä ja mallintamista. Erilaiset ihmiset elävät eri muotoisina rinta rinnan. Toisen lyhyt selkä ja toisen pitkä selkä ovat molemmat ominaisuuksia, jotka vaikuttavat siihen millaiselta vaate tuntuu käyttäjästään.

Koska emme ole räätäleitä, ja tee jokaista erikseen, on täällä tehtaalla käytettävä keskiarvomittoja. Sellaisia, jotka sopivat useimmille. Siinäkin on paljon pohdittavana, ihan eri kokojenkin kesken asioita mietittävänä. Miten luut käyttäytyvät kehossa, jos on vähemmän lihaa ympärillä. Ja miten taas esimerkiksi keskivartalon vahvemmin kehittyneet osat asettuvat istuessa ja kyykkiessä.

Käytämme täällä ohjenuoranamme vuonna 2010 tehtyä suomalaisten keskivertomittataulukkoa naisille. Siinä mitattiin 1500 erilaista naista, ja tehtiin koot ja mitat eri kokoihin. Sen lisäksi olemme täällä oppineet ja kehittyneet asiakkaiden palautteen myötä sen sata vuotta. Olemme kuunnelleen korvat höröllä palautetta hyvästä ja huonosta. Ja vähitellen voidaan uskaltaa sanoa, että osaamme valmistaa täällä asuville sopivia malleja ja muotoja.

Kevään ja kesän uutuudet ovat lähteneet meillä kivasti myymään. Niistä Jokapaikan housut ovat ihan voittajat. Jo kymmenet ja kymmenet ovat niitä ostaneet ja tyytyväisinä käyttäneet. Kun katsoin tänään meidän eniten myytyjen listaa, niin seuraavina ovatkin taskukalsarit, housualushame, leggingsit ja maxi-alushousut. Näyttää siltä, että olemme menestyneet tänä keväänä etenkin tässä vyötäröstä alaspäin pukemisessa.

Toisaalta, kun päivittäin itse käytän uusia t-paitojamme, niin oikein odotan, että ne alkavat nousta suosittujen listalle. Käytän paitoja neuleiden alla, jakkujen alla ja yksinään. Viimeistelty kaulus tekee paidasta siistin, hyvä materiaali ja leikkaus mukavan ja monikäyttöisen. Ja muoto pitää pesusta toiseen.

Ei ihminen lopulta montaa vaatetta tarvitse arjessa. Ja kun ne ovat sopivat omiin muotoihin, niin ne unohtuvat päivän aikana ja voi keskittyä tohottamaan omia juttujaan. Ihan niin kuin hyvin suunniteltujen vaatteiden kuuluukin unohtua.

Terveisin,
Kati

Lue seuraavaksi

Meille tuli uusi kone
Kirjekavereita

1 kommentti

Mirja Seppälä

Mirja Seppälä

Hei,
kysyin jo aikaa sitten, milloin voi taas tilata jo lopetettuja HARMAITA merinosilkki aluskerrastoja? Tytär omi jo mustan kerrastoni. Ostin itselleni harmaan, mutta vain paidan. Tahtoisin vielä niin ihanat harmaat housutkin,
Viileän kesän pelastajat 😊
Yt. Mitja Seppälä

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.