Tam Silkin energiansäästövinkit

Tam Silkin energiansäästövinkit

Syksy ja alkava talvi tulevat olemaan meille kaikille vaikeat. Tulemme säästämään monessa asiassa ja miettimään omaa kulutustamme. Olemme koonneet sinulle hyödyllisiä vinkkejä energiansäästöön. 

Tee edes tämä:

Helpoin tapa vähentää omaa energiankulutusta on huonelämpötilan laskeminen. Lämmityksen energiakulut ovat noin puolet (46%) kotitalouksien kuluista. Huonelämpötilan suositus on noin 19-22 astetta. Pienikin muutos vaikuttaa merkittävästi, ja esimerkiksi yhden asteen pudottaminen sisälämpötilassa vaikuttaa noin viisi prosentti energiankulutukseen.

Voit kokeilla, että ensin vähennät yhden asteen ja kun muutokseen on tottunut vähennä taas aste lisää. Näin löydät myös oman kodin sisälämpötilan missä viihdyt.

Nuku paremmin:

Nuku paremmin viileässä huoneessa. Monien tutkimusten mukaan ihminen nukkuu paremmin viileässä sisälämpötilassa. Keho viilentää itse itseään jo ennen nukahtamista, ja viileä huoneilma edesauttaa vaipumista syvään uneen. Useimmiten ihmiset nukkuvat viileämmässä sisäilmassa pidempään.

Valot pois:

Vanha sääntö pätee myös siihen, että jos huoneessa ei ole ketään niin valoja ei kannata jättää päälle palamaan. Sama sääntö pätee myös siihen, että on suositeltavaa vetää kaikki laturit irti seinästä jotka eivät ole käytössä. 

Vesi vähiin:

Kylmät suihkut virkistävät! Lämmin vesi vie paljon energiaa, ja siksi vedenkäytössä tulisi ottaa huomioon, että veden lämmittäminen vie noin 20% sähkönkulutuksesta. Muistathan myös sammuttaa veden siksi aikaa, kun levität shampoon päähän.

Pyykinpesussa pienillä muutoksilla on isot vaikutukset. Kotitalouden sähkönkulutuksesta noin 4% tulee pyykin pesemisestä ja kuivaamisesta. Pesulämpötila on pyykinpesussa oleellisin asia. Sähkönkulutus voi jopa kaksinkertaistua, jos pesuohjelman lämpötilaa nostetaan parikymmentä astetta. 

Jääkaappi ja muut kylmälaitteet kuluttavat noin 13% kotitalouden sähkönkulutuksesta. Hyvä lämpötila jääkaapille on noin + 5 astetta ja pakastimelle - 18 astetta.

Ruoka ja syöminen:

Ruualla rakkautta ja energiansäästöä. Monet ruuat voi laittaa uuniin jo ennen kuin uuni on lämmin, jolloin energiansäästö on noin 20 %. Hyödynnä myös uunin jälkilämpö. Uunin lämpötila on puolen tunnin virran katkaisun jälkeen yli 100 asteessa, kun uunin paistolämpötila on ollut 200 astetta.

Kannattaa huomioida sähkön piikkiajat, ja välttää näitä. Jos sinun mahdollista niin siirrä yölle esimerkiksi pyykinpesu. Nyrkkisääntö on, että lämmitys ja jäähdytys ovat energiasyöpöt eikä niinkään sähkölaitteet. 

Tutustu myös Martta Liiton energiansäästövinkkeihin Lue lisää

Tutustu myös Kuluttajaliiton energiansäästövinkkeihin Lue lisää

Säästetään yhdessä, ja saavutetaan yhdessä alhaisempi energiankulutus. Haluaisimme kuulla myös teidän vinkkejänne energiansäästöön. Pistä parhaat jakoon!

tam silk astetta alemmas
Olemme mukana Astetta Alemmas -kampanjassa. Tutustu kampanjan säästövinkkeihin Lue lisää

Lue seuraavaksi

Tekijät vaatteen takaa
Liikkujan salainen ase kylmässä

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.