VIIKKOJEN – tai ennemminkin kuukausien, joskus jopa vuosien – väsymätön aherrus ja uurastus tuottaa tulosta. Takanamme on lukemattomia tunteja kunnianhimoista työtä, periksiantamatonta yritystä ja erehdystä sekä toisinaan kärsimätöntä odotusta ja intoa tulevasta. Edessä siintää enää viimeinen suorituksemme, tämän etapin maaliviivan yli puskeva lopullinen taidonnäytteemme.
Huippu-urheilusuorituksen sijaan puhumme tietysti vaatteiden valmistamisen finaalista eli ompelusta. Tuotteiden ideoinnin, suunnittelun, kaavoituksen, neulomisen ja leikkuun jälkeen olemme viimein vaiheista tärkeimmällä. Ja mikä etappi se onkaan. Monivaiheinen, tarkkuutta vaativa, kaikki vaatimukset ja odotukset täyttävä.
Summa (tai sauma) summarum: Näin etenee Tam Silkin vaatteiden ompelu. Omalla tehtaallamme Kangasalla, tietenkin.
Kaikkivoipa nippulappu
Leikkaamosta vaate siirtyy ompelimoon isoina nippuina. Tehtaalla kutsumme nippuja itse täytekakuiksi – sellaisiksi isoiksi, monien tasojen kerroskakuiksi. Täytekakun eli nipun kerrokset koostuvat yhden tuotteen yhden koon eri osista. Kerrokset voivat ommeltavasta vaatteesta riippuen koostua esimerkiksi etu- ja takakappaleesta sekä hihoista.
Yksittäisen nipun päällä on yksi ompelimon tärkeimmistä työvälineistä eli nippulappu. Nippulapusta nähdään tuotteen numero, väri, materiaali sekä kuinka monta kappaletta nipussa on. Nippulappuun merkataan myös jokaisessa työvaiheessa työn tehneen työntekijän nimi ja päivämäärä, jolloin laadun tarkkailu ja ylläpito on helppoa. Nippulapun avulla voimme seurata erän etenemistä leikkaamosta läpi ompelun ja aina pakkaamoon asti.
Nippulapun ja varsinaisten ompelijoiden lisäksi tärkeässä roolissa on myös ompelimon työnjohtaja. Hän suunnittelee kunkin tuotteen etenemisen ompelimossa niin, ettei ruuhkia pääse syntymään ja tuote etenee sujuvasti koneella toiselle ja mikä tärkeintä, valmistuu ajallaan.
Vaihe vaiheelta
Saman tuotteen eri koot kerätään samoina tuttuina nippuina kuljetusvaunuun, jolla ne viedään ensimmäiselle ompelukoneelle. Tam Silkillä ensimmäinen ompeluvaihe on melkein aina saumaus, jossa irralliset kappaleet kiinnitetään saumurilla toisiinsa.
Esimerkiksi kerraston paidasta kiinnitetään ensin etu- ja takakappaleet toisiinsa ompelemalla olkasaumat yhteen. Sen jälkeen hihakappale kiinnitetään kädentielle. Seuraavaksi ommellaan koko paidan sivu kiinni yhtenä pitkänä saumana hihansuulta kädentien kautta paidan helmaan saakka. Sen jälkeen hihansuuhun ommellaan joko resori tai se käännetään palttarilla eli palttaus- tai tasosaumakoneella. Samalla koneella käännetään myös paidan helma.
Koko kuljetusvaunullinen eli yhden tuotteen kaikki eri koot kulkevat ompelukoneelta toiselle yhtenä joukkona. Yksittäinen XL-koon Metsä-kerraston paita ei siis matkaa koko prosessin läpi yksin, vaan se on osa kokonaista erää eri kokoisia paitoja aina leikkaamosta pakkaamoon saakka.
Tam Silkin eri tuotteet vaativat eri määrän työvaiheita ja ompelukoneita. Valmistuksensa osalta mallistomme yksinkertaisimpia tuotteita ovat leggingsit ja Klassikko-kerraston osat. Monimutkaisimpiin kuuluvat puolestaan Taskukalsarit ja Shortsihame, joiden ompeluun käytetään saumurin ja palttarin lisäksi lukkotikki- eli suoraommelkonetta sekä flatseam- ja vyötärönkiinnityskoneita. Vaate voi myös mennä edes takaisin eri koneiden välillä. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa miesten boxerit, jotka lähtevät ensin koottavaksi saumurille, sen jälkeen flatseamille ja sieltä takaisin saumurille. Boxereiden lahkeensuut käännetään palttarilla, sauma lukitaan trenssikoneella ja lopuksi vielä kiinnitetään vyötärökuminauha vyötärökoneella.
Koneella on (taas) väliä
Ompelukoneita on siis Tam Silkin tehtaallakin monia erilaisia. Mistä sitten tiedämme, mikä kone milloinkin tulee valita? Ompelimossamme työskentelevät ihmiset ovat tietysti tekstiilialan huippuammattilaisia ja tietävät tismalleen, mitä tekevät, mutta sen lisäksi ompelukoneen valintaan vaikuttaa itse työvaihe. Kootaanko vaatteen kappaleet yhteen saumurilla vai flatseamilla?
Tarvitaanko helmojen kääntämiseen kenties palttaria? Tuleeko vaatteeseen varmistustikkauksia (trenssillä), kiinnitetäänkö siihen kanttia (kanttikoneella) tai tehdäänkö vaatteeseen tikkauksia tai aputikkejä (lukkotikillä)?
Tam Silkin tuotteet ovat trikoota, jolloin saumojen täytyy olla joustavia ja kestää venytystä. Saumureitakin on erilaisia – sellaisia, joissa on kaksi neulaa ja sellaisia, joissa on vain yksi. Yksineulaisella koneella saadaan aikaan kapea ja huomaamaton sauma, mutta se ei ole yhtä kestävä kuin kaksineulaisella tehtävä leveämpi ja samaan aikaan kovempi ja paksumpi sauma.
Jokaisella ompelukoneella on puolensa ja toisaalta käyttötarkoituksensa. Ne ovat kaikki yhtä tarpeellisia ja tärkeitä. Kaikki riippuu ommeltavasta vaatteesta. Ja olipa ompeluprosessi millainen hyvänsä, lopussa kiitos ja kotimaisen vaatesuunnittelun ja -valmistuksen rökälevoitto eli valmis vaate seisoo.
Meille on ensiarvoisen tärkeää, että Tam Silkin työntekijöille maksetaan työstä kohtuullinen korvaus ja hyvistä työolosuhteista pidetään huolta – emmehän toimi epäeettisessä pikamuotibisneksessä. Tam Silkille myönnettiin ensimmäisenä tekstiilialan toimijana Yhteiskunnallinen yritys -tunnus. Tunnuksen voi saada yritys, joka toiminnallaan ratkoo yhteiskunnallisia haasteita ja toimii kestävän hyvinvoinnin rakentajana.
1 kommentti
Pirjo Pussinen
Hei. Olipa hauskaa ja kiinnostavaa lukea, miten vaatteen kokoamisprosessi teillä menee. Samalla tuli mieleen tutut asiat nuoruudestani, kun olin vaiheompelijakurssilla työharjoittelussa SOK:n tehtaalla Ylivieskassa😃. Arvostan kovasti suomalaista laadukasta käsityötä ja myös suosin sitä hankinnoissani. Inhoan halpaa Kiina krääsää, joka vain saastuttaa maapalloa. Hyvä te, kun jatkatte vastuullista ja laadukasta työtä Suomessa!👌💐🤗Terv. Pirjo Kempeleestä
Jätä kommentti
Tämä sivu on suojattu hCaptcha-tunnistuksella, ja hCaptchan tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.