Sukka- ja napalukko

Sukka- ja napalukko
Viime viikon kylmät opettivat meitä kaikkia monella tapaa, asumisen, liikkumisen ja pukeutumisen osalta. Osalle meistä oli kylmät ilmat tutumpia kuin toisille. Kaikille tilanne taisi olla kuitenkin poikkeuksellinen, koska olihan kylmän rintama pötköttämässä maamme päällä aika pitkään. Meille kaikille tuli erilainen vuoden 2024 alku.

Kylmä ja pukeutuminen on meille pohjolassa tuttu juttu, tai niin luulin, mutta kyllähän kolmekymmentä astetta on ihan eri peli kuin kolme astetta. Oli kyse sitten miinuksesta tai plussasta. Toisaalta sanotaan, että kylmä on helpompi kuin kuuma, koska kylmää vastaan voi pukeutua, mutta kuumaa vastaan ei voi loputtomasti riisua. Nahkaansahan ei saa pois päältä.

Kun todella kylmää oli ollut pari päivää, niin julkisuudessakin alkoi olla meille kaikille neuvoja siitä, miten pärjätä tässä tilanteessa. Kerrospukeutumista ja merinovillaa suositeltiin. 

Herkullisin neuvo tuli pienten päiväkotilaisten maailmasta. Kuulin ensimmäistä kertaa termit ’sukkalukko’ ja ’napalukko’. Ensin luulin, että kyseessä oli joku vitsi, mutta ehei, tässähän oli ihan järki! Tuttu ilmiö, mutta en ollut muistanut koko juttua - enkä koskaan kuullut termiä.

Sukkalukko on siis se, kun pitkälahkeisten kerraston housujen lahkeen päälle vedetään pitkät sukat. Kylmä ei pääse nilkan arkaan ihoon sukan suun ja housujen lahkeen välistä. Siitä sana lukko.

Napalukko on vastaavasti se, kun kerraston paita on tarpeeksi pitkä ja sen päälle nostaa pitkisten housut niin ettei kumarrellessakaan tule tuuli ja kylmä selkään tai napaan. Hyvästi kylmä ilma väärissä paikoissa.

Meillähän Tam Silkillä on kerrastoihin tehty tarkoituksella pitkät selät ja korkeat housut. Lahkeiden ja hihojen pituus antaa tilaa sukkalukkoihin ja rukkaslukkoihin. Olemme pukeutumisen lukkomestareita, jos näin haluaa asiaa ajatella.

Olitpa lukkopukeutumisen ystävä tai et, niin tärkeintähän on, että pukeudut itsellesi sopivalla tavalla, sopivilla vaatteilla ja olosi on hyvä. Siitähän on kaikessa kyse. Että on hyvä olo.

Terveisin, Kati

Lue seuraavaksi

Hyvää uutta vuotta 2024!
Kevättä kohti

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.